Pengenalan : Halia (nama
botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu
digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. Tanaman ini dipercayai berasal
dari China dan kemudian merebak penggunaannya ke India, Asia Tenggara, Afrika
Barat dan Caribbean.
Antara negara yang banyak mengeluarkan halia
ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand. Penanaman halia di Malaysia
boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal
atau selingan bersama tanaman saka seperti nanas, pokok getah dan kelapa sawit.
Ciri-ciri : Herba
sederhana besar setinggi 60 hingga 125 sentimeter.
Batang: Batang tidak berkayu, tumbuh menegak, berumpun,
Rizom yang tumbuh mendatar di dalam tanah bersaiz besar, isi berwarna kuning,
kulit berwarna coklat muda, tunas baru berwarna kemerahan.
Daun: Daun berbentuk bujur dengan hujung menirus, berwarna
hijau tua, tepi licin, tangkai daun keluar dari rizom.
Bunga: Bunga majmuk, sederhana besar, putih kekuningan,
jambak bunga jantan dan betina keluar dari celah kelopak daun.
Kelebihan :
- Membantu menghadamkan makanan.
- Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
- Mengawal hati supaya tidak sejuk & basah.
- Membuang angin yang terdapat dalam usus kecil & besar.
- Membuang kahak & lendir yang melekat di bahagian halkum.
- Menghilang bau busuk mulut.
- Menghilangkan kadar kesejukan yang terdapat pada makanan & buah-buahan atau sayur-sayuran apabila telah dimakan.
No comments:
Post a Comment