Sunday, 10 March 2013

Halia



Pengenalan : Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. Tanaman ini dipercayai berasal dari China dan kemudian merebak penggunaannya ke India, Asia Tenggara, Afrika Barat dan Caribbean.
Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan bersama tanaman saka seperti nanas, pokok getah dan kelapa sawit.

Ciri-ciri : Herba sederhana besar setinggi 60 hingga 125 sentimeter. 
Batang: Batang tidak berkayu, tumbuh menegak, berumpun, Rizom yang tumbuh mendatar di dalam tanah bersaiz besar, isi berwarna kuning, kulit berwarna coklat muda, tunas baru berwarna kemerahan.
Daun: Daun berbentuk bujur dengan hujung menirus, berwarna hijau tua, tepi licin, tangkai daun keluar dari rizom.
Bunga: Bunga majmuk, sederhana besar, putih kekuningan, jambak bunga jantan dan betina keluar dari celah kelopak daun.

Kelebihan :
  • Membantu menghadamkan makanan.
  • Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
  • Mengawal hati supaya tidak sejuk & basah.
  • Membuang angin yang terdapat dalam usus kecil & besar.
  • Membuang kahak & lendir yang melekat di bahagian halkum.
  • Menghilang bau busuk mulut. 
  • Menghilangkan kadar kesejukan yang terdapat pada makanan & buah-buahan atau sayur-sayuran apabila telah dimakan.

No comments:

Post a Comment